Mikä on verkkovieras.fi?

Verkkovieras.fi on pilvipalvelu käyttäjien ja vierailijoiden tunnistamiseen verkossa. Sen avulla saat nopeasti ja vaivattomasti käyttöösi täysin ulkoistetun käyttäjäntunnistuksen, tarvitsit sitä sitten WLAN:ia, VPN:ää tai langallista verkkoa varten. Et tarvitse uusia palvelimia tai verkkolaitteita, vaan saat palvelun käyttöösi muutamalla muutoksella verkkolaitteittesi asetuksiin.

Verkkovieras.fi:n toiminta perustuu standardoidun RADIUS-protokollan kautta tapahtuvaan käyttäjäntunnistukseen. Käyttämällä RADIUS-protokollaa verkkovieras.fi-palvelu mahdollistaa turvallisen, yritystasoisen WPA2 Enterprise WLAN-tunnistuksen niin omille kuin vierailevillekin käyttäjille nopeasti, yhteensopivasti ja helposti. Jos organisaatiosi haluaa ottaa käyttöön eduroam- tai roam.fi-verkkovierailuyhteisön, verkkovieras.fi -palvelussa molemmat ovat suoraan tuettuja ja valmiita käyttöönotettaviksi.

Miten se toimii?

Verkkolaitteille

Verkkolaitteissa, kuten WLAN-kontrollereissa tai -tukiasemissa, verkkovieras.fi:n käyttöönotto vaatii vain verkkovieras.fi:n RADIUS-palvelimien määrittelyn verkkolaitteen asetuksiin niille verkoille, joiden käyttäjäntunnistuksen haluat kulkevan palvelun kautta.

Käyttäjille

Ensimmäistä kertaa verkkoa käyttääkseen käyttäjän tarvitsee syöttää verkkovieras.fi:n www-sivulle oman sähköpostiosoitteensa. Sähköpostiosoite toimii myöhemmin käyttäjätunnuksena. Palvelu lähettää käyttäjälle sähköpostin, joka sisältää varmistuslinkin verkkovieras.fi:n www-palveluun. Seuraamalla linkkiä käyttäjä varmistaa itse tunnuksensa tilauksen ja saa käyttäjätunnustaan vastaavan salasanan.

Käyttäjä ei voi muuttaa salasanaansa, ainoastaan tilata uuden, jos vanha on unohtunut. Näin vältetään samojen salasanojen käyttö ja parannetaan käyttäjien verkkosalasanojen turvallisuutta. WLAN-verkkoon liittyessään käyttäjä syöttää tunnuksensa ja salasanansa vain kerran, jonka jälkeen päätelaite osaa automaattisesti kirjautua verkkoon aina käyttäjän saapuessa verkon alueelle.

Vierailijoille

Vierailijoita varten verkkovieras.fi-palvelussa voidaan etukäteen luoda määräajan voimassa olevia tunnuksia. Verkkovieras.fi tarjoaa myös kirjautumissivupalvelun WLAN-vierailijaverkkoa varten. Tällöin on palvelusta valittavissa, voiko WLAN-verkkoon kirjautua rajatuksi ajaksi ilman tunnuksen syöttämistä ja tunnuksen syöttämällä pitemmäksi aikaa.

Verkkovierailijoille

Jos vierailun kohdeorganisaatio ja -verkko kuuluvat johonkin verkkovieras.fi:n tukemaan verkkovierailuyhteisöön ja verkkovierailu on organisaation asetuksista sallittu, käyttäjän päätelaite kirjautuu verkkoon automaattisesti ja turvallisesti hyödyntäen jo päätelaitteeseen syötettyjä asetuksia ja käyttäjän tietoja.